Neurofeedback

Znanstvena osnova metode

Naš mozak, najsloženiji i najmoćniji računalni sustav na planeti, upravlja svim aspektima našeg bića, uključujući našu osobnost, temperament, emocije i izvršne funkcije.

Razne metode poput rješavanja križaljki, labirinata, zagonetki, te učenja novih jezika i vještina indirektno poboljšavaju funkciju mozga. Ali, što ako bismo mogli izravno vježbati područja mozga koja su nam “slabija”?

Moć našeg mozga - Vježbanje mozga za optimalno funkcioniranje.

Neurofeedback je metoda koja omogućuje izravno vježbanje mozga. Riječ je o vrsti biofeedbacka koji koristi povratne informacije o električnoj aktivnosti mozga kako bi normalizirao i optimizirao kognitivne i emocionalne procese.

Neurofeedback je metoda koja je proizašla iz znanstvenih laboratorija.

EEG

Osnovni alat za neurofeedback

Osnovni alat za neurofeedback je elektroencefalogram (EEG). Ova neinvazivna tehnika oslikavanja mozga omogućuje trenutno praćenje mentalnog stanja putem moždanih valova.

Neurofeedback je vrsta biofeedback metode koja koristi povratnu informaciju o električnoj aktivnosti mozga u svrhu normalizacije i optimizacije kognitivnih i emocionalnih procesa. U suštini to je primijenjena neuroznanost. Koristi se i naziv EEG biofeedback kako bi se pobliže objasnilo o čemu se daje povratna informacija. Neurofeedback je metoda koja je proizašla iz znanstvenih laboratorija i istraživanja, te se u potpunosti bazira na znanstvenim načelima.

U neuroznanosti razlikujemo pet osnovnih moždanih valova:

Delta val u budnom stanju (1 – 4 Hz) povezan je s teškoćama učenja i oštećenjima mozga, theta val (4-8 Hz) ukazuje na pospanost, sniženu razinu pobuđenosti, isključenost i unutarnju orijentaciju, ali i vizualizaciju i kreativnost.

Alpha val u budnom stanju (8-12 Hz) ukazuje na sanjarenje, unutarnju orijentaciju, ali i pobuđeno stanje i široku svjesnost.

U neurofeedbacku, beta valovi su podijeljeni na tri djela: senzomotorni ritam (SMR), srednje brza beta i vrlo brza beta. Svaki od ovih valova vežu se uz određeno mentalno stanje. Senzomotorni ritam (12-15 Hz) vežemo uz smanjenu motornu i senzornu aktivnost, te smiren fokus i uvid. Srednje brzi beta val (15 – 20 Hz) vežemo uz pažnju, kognitivnu aktivnost i rješavanje problema. Vrlo brzi beta val (20 – 35 Hz) povezujemo s mentalnom napetošću, ruminacijama i anksioznosti. Gama val (35 – 42 Hz) vežemo uz kognitivnu fleksibilnost i izraženu koncentraciju.

Kako izgleda trening

01

Na početku samog treninga osoba ispuni kratak upitnik o dnevnim rutinama, te se opušta u ugodnoj fotelji. Na uha i glavu se postavljaju senzori, tri elektrode koje prikupljaju moždanu aktivnost. Potom se radi plan treninga i postavljaju ciljevi. Nakon toga kreće sam trening.

02

Osobi se na ekranu prezentiraju igre koje za cilj imaju pružiti povratnu informaciju o moždanoj aktivnosti i mentalnim stanjima. Sadržaj je napravljen tako da na jednostavan i razumljiv način daje informaciju o tome je li osoba u poželjnom ili nepoželjnom mentalnom stanju. Kada je trenutno mentalno stanje povoljno, osoba dobiva pozitivno potkrepljenje iz igre u vidu privlačnih slika, ugodne glazbe i zvukova, te uspjehu, odnosno napretku u igri. Također je moguće u treningu koristiti i video sadržaj kao i glazbu u cilju povratne informacije. Kada je trenutno mentalno stanje nepovoljno osoba dobiva negativno potkrepljenje, tada se aktivnost u igrici zaustavlja, te se pojavljuju neugodni zvukovi. Na ovaj način mozak uči nove obrasce aktivnosti koji su povoljniji za funkcioniranje osobe i omogućavaju optimizaciju kognitivnih i emocionalnih procesa.

03

Čitavo vrijeme provedbe treninga, pokraj Vas je terapeut koji namješta postavke treninga prema Vašim individualnim potrebama u tom trenutku. Nakon svake igre razgovarate sa terapeutom kako ste postizali uspjeh u igri, jeste li uspjeli prepoznati nepoželjna stanja kada je dobiven negativan feedback, a on Vam daje povratnu informaciju o biološkim parametrima koje mjerimo.

PRIMJENA NEUROFEEDBACKA
Danas znamo da se neurofeedback može primjenjivati za čitav spektar problema s kojima se susreću djeca i odrasli. No, isto tako moderna istraživanja u neurofeedbacku baziraju se na prikupljanju informacija o učinkovitosti neurofeedbacka u unapređenju izvedbe kod profesionalnih sportaša, managera i vrhunskih glazbenika. Stoga je jedan od naših fokusa upravo rad s osobama koje žele unaprijediti sebe i svoje funkcioniranje, te maksimalizirati svoje potencijale. Neurofeedback primjenjujemo kod ADHD-a, poteškoća s pažnjom i fokusom, depresije, anksioznosti, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, napadaja panike, PTSP-a, tikova, Tourettovog sindroma, poremećaja spavanja, demencija, epilepsije, tinitusa, traumatskih ozljeda mozga, afazija, te mnogih drugih teškoća.
UČESTALOST I TRAJANJE

Neurofeedback tretmane u pravilu radimo 2x tjedno u trajanju od 45 minuta. No, moguće je i češće raditi u svrhu poboljšanja izvedbe. U većini treninga kombiniramo i biofeedback metodu, kako bi postignuti rezultati utjecali na cjelokupni organizam i regulaciju.

Ako govorimo o unapređenju izvedbe, većini odraslih dovoljno je 20 treninga. S druge strane, ukoliko se radi o određenim problemima koje osoba želi rješavati, većini je potrebno oko 30 treninga.

Procjena

Prije početka neurofeedback treninga provodimo inicijalnu procjenu koja ima za cilj utvrditi bazične elektrofiziološke mjere, koji plan treninga bi se provodio, koji su očekivani ciljevi, koji su realni ciljevi, na koji način i kojim tempom će se treninzi provoditi.

Procjenu čini intervju s terapeutom, upitnik o svakodnevnom funkcioniranju, potom snimanje bazičnih elektrofizioloških mjera koje mogu uključivati i druge vrste biofeedback metode. Na kraju procjene terapeut sa Vama prolazi rezultate kako biste razumjeli na čemu će se raditi i na koji način.

EEG

Evaluacija

Završetak treninga

Po završetku treninga, Vaš trener će napraviti analizu i dati Vam povratnu informaciju kako je trening protekao. Svaki Vaš rezultat bilježimo i pratimo kako bismo mogli osigurati kontinuirani napredak i kako biste i sami znali na kojoj razini je Vaš trenutni učinak, jer vjerujemo kako je svaka povratna informacija važna. Nakon 20 treninga radimo evaluacijsko snimanje koje uključuje snimanje bazičnih elektrofizioloških mjera jednako kao i na inicijalnoj procjeni. Temeljem ovog snimanja dobivamo uvid u postignute rezultate čime možemo odrediti da li je i koliko još treninga je potrebno. Isti princip ponavljamo i po završetku treninga, te u oba slučaja dobivate pisano izvješće.

Neurofeedback je metoda koja je proizašla iz znanstvenih laboratorija.
SAVJETOVANJE

Obzirom da u Brainworku treninge provode psihologinje, svaki susret uključuje i savjetovanje. No, nakon 15 treninga dogovaramo susret u kojem ne radimo trening, već savjetovanje. Ovaj susret posvećujemo analizi Vašeg napretka u smislu ponašanja, promjena koje sami zamjećujete, te koje i same trenerice zamjećuju. Zajednički ispunjavamo upitnik kao i na inicijalnoj procjeni kako bismo prikupili što više relevantnih informacija koje će nam omogućiti daljnji napredak. U ovom susretu razgovaramo i o dobrim i lošim fazama koje prolazite, pozitivnim iskustvima, ali i problemima s kojima se susrećete. Ukratko, radi se o susretu psihološkog savjetovanja. Također, prema Vašim potrebama i željama dogovaramo i savjetovanje s našim partnerima.